Acest website utilizează cookies-uri. Accept | Politica utilizare cookies

Despre instituție l Informații l Echipa instituției l Servicii l Servicii comunitare l APOSTILA l Transparență plăți l Parteneriate l Județul Timiș
 
 
 
Ultimele comunicate
Comunicat control primaria Dumbravita
Colegiu prefectural
Anunt
Legea 544 privind
accesul la informatiile
de interes public
Planul de aparare
impotriva inundatiilor
Buletin de informare
si comunicare (BIC)
Buletin de Afaceri Europene (BAE)
Documente de sinteza
Agenda de comunicate
   
 
Resurse de importanta economica
In subsolul judetului Timis se gasesc zacaminte de lignit (Sinersig), bazalt (Lucaret - Sanovita), mangan (Pietroasa), argila (Biled, Carpinis, Jimbolia, Lugoj, Sannicolau Mare), titei si gaze (in zona de vest a judetului), nisip (Sag), nisip pentru sticla (Grosi - Faget, Tomesti si Gladna). Se exploateaza, de asemenea, ape minerale la Buzias, Calacea, Ivanda, Bogda si Timisoara.
Solul judetului Timis ofera conditii extrem de favorabile pentru cultura plantelor agricole, indeosebi pentru cultura cerealelor, dar si a plantelor tehnice si furajere, precum si pentru pomicultura si viticultura.
Padurile sunt relativ putine. In partea estica sunt paduri de brad, molid si fag. In celelalte parti ale judetului se intalnesc mici paduri de stejar, cer, garnita, iar in lunci - plopi si salcii.

Cele mai importante sectoare ale economiei judetului: industrie, agricultura, comert si servicii, turism, servicii financiar – bancare

Sectorul industrial
La 31 decembrie 2003, numarul total al agentilor economici inmatriculati la Oficiul Registrului Comertului Timisoara se cifra la 27.976.
Din totalul de 27.976 societati comerciale inmatriculate in judetul Timis, un numar de 5.323 erau societati comerciale cu participare de capital strain (locul II pe tara dupa Bucuresti).

Agricultura
Suprafata totala agricola a judetului Timis a fost in anul 2003 de 702.170 ha, din care suprafata arabila era de 532.860 ha, pasunile ocupau suprafata de 126.152 ha, fanetele se intindeau pe 29.503 ha, vii si pepiniere viticole 4.314 ha, livezi si pepiniere pomicole 9.258 ha, respectiv plantatii de duzi in masiv 83 ha.
Judetul Timis ocupa I loc pe tara la suprafata totala agricola si arabila.
Dupa forma de proprietate terenurile agricole, arabile, pasunile si fanetele sunt in cea mai mare parte proprietate privata, pentru padurile si celelalte terenuri cu vegetatie forestiera situatia juridica urmand sa fie reglementata in urma aplicarii Legii nr.1/2000.
Principalele culturi reprezentative pentru judetul Timis, suprafetele cultivate cu aceste culturi, productiile totale obtinute si productiile medii pe hectar, sunt redate in tabelul de mai jos:

Cultura Suprafata cultivata Productia medie Productia totala
  ha Kg/ha tone
Grau
130.483
3.320
433.223
Orz
28.724
3.079
88.454
Porumb boabe
152.826
3.999
611.159
Floarea soarelui
51.793
2.068
107.117

In domeniul cresterii animalelor, situatia la 31 decembrie 2003, se prezinta astfel:
- bovine 64.158 capete;
- ovine si caprine 358.960 capete;
- porcine 425.401 capete;
- pasari 2.076.744 capete;
- cabaline 17.495 capete;
- iepuri 29.641 capete;
- familii de albine 21.661.

Turism
In judetul Timis exista numeroase obiective turistice, mai ales la Timisoara, recunoscuta din secolul al XVIII-lea ca “mica Viena”. Intre zidurile noii cetati in forma stelata, pe un plan aproape circular, s-a ridicat un oras nou cu piete, strazi si cladiri dispuse dupa un plan riguros cu arhitectura in stil baroc, imitand modelul Vienei.
La Timisoara obiectivele turistice mai importante sunt: Castelul Huniazilor (secolul al XV-lea, refacut in 1852) si care azi este muzeu, dupa o noua restaurare; Castelul Pasa Buinen (sec. XVII - XVIII); Casa printului Eugeniu de Savoya (sec. XVIII); Cetatea Bastion (sec.XVIII); Teatrul National (sec.XIX - XX); Biserica Mizericordierilor (sec. XVIII); Catedrala ortodoxa (sfintita la 6 octombrie 1946 in prezenta Regelui Mihai I), Catedrala Romano - catolica, Catedrala ortodoxa sarba, Monumentul martirilor revolutiei din 16-22 decembrie 1989, Muzeul Satului, etc.
Se mai pot vizita, de asemenea, la Jimbolia: Casa memoriala "Stefan Jager", iar la Sannicolau Mare - Casa memoriala "Bela Bartok". La Buzias functioneaza "Colectia Troceanu" (care cuprinde splendide tesaturi si cusaturi banatene).
In judet mai exista Casa muzeu "Lenau" in comuna Lenauheim si casele memoriale "Traian Vuia" si "Victor Vlad Delamarina" din comunele cu aceleasi nume.
Statiunile balneare Buzias si Calacea sunt, de asemenea si zone de interes turistic, unde exista si posibilitati de tratament cu ape minerale si respectiv geotermale.
Zona montana cuprinde multe puncte de interes turistic: Muntii Poiana Rusca - relief interesant, cu intinse paduri de foioase, cu locuri pentru vanatoare si practicarea schiului, varfurile Pades si Rusca, Cabana "Capriorul" (pe varful Dambu - 900 m) la 16 Km departare de comuna Nadrag, lacul artificial Surduc.
Alte zone de agrement: parcurile si Padurea Verde din Timisoara (unde este amenajat Muzeul etnografic al Banatului si gradina zoologica), padurile de la Bistra, Pischia, Sarlota, Giroc, Bacova, rezervatia dendrologica de la Bazos, rezervatia ornitologica de la Satchinez, strandurile naturale de la Sag, Albina, Costeiu, Periam - port.
Reteaua unitatilor de cazare si administrare turistica a judetului Timis, in anul 2002 se cifra la 80, din care: 29 hoteluri, hanuri si moteluri; 1 cabana; 1 camping; 6 vile turistice; 3 tabere de elevi si prescolari; 13 pensiuni; 27 pensiuni agroturistice.

Servicii financiar - bancare
In judetul Timis in ultimii zece ani s-a dezvoltat un important sistem bancar, care cuprinde peste 20 de institutii financiare, oferind o paleta extrem de larga de servicii de specialitate atat firmelor cat si persoanelor fizice.

 
 
Programul de lucru cu publicul

la Registratura Generala a
Institutiei Prefectului - Judetul Timis
functioneaza dupa urmatorul orar:
luni, marti, joi, vineri: intre orele 08:30 si 16:30
miercuri: intre orele 08:30 si 18:30

 
Audiente - inregistrare online
Formular de inregistrare online pentru audiente. Programul de audiente.
 
In direct cu cetateanul
In cadrul acestui forum de dialog, va puteti exprima opiniile sau puteti solicita informatii cu privire la problemele cu care va confruntati si intra in competenta Institutiei Prefectului judetul Timis.
 
Contact
Pentru a lua legatura cat mai usor cu noi, accesati aceasta sectiune a site-ului.

 

 
HomepagePrezentare generalaEchipa institutieiServiciiJudetul TimisIn direct cu cetateanulContact
2003 - 2019 © Toate drepturile rezervate Institutia Prefectului judetul Timis. Termeni si conditii de utilizare.